Castro Alves Theatre

Castro Alves Theatre

Finalist in a national contest promoted by Teatro Castro Alves and IAB-BA (Bahia’s office of the Institute of Brazilian Architects) the challenge of the project for redeveloping and expanding the Theatre was to create new spaces without disfiguring Bina Fonyat’s original project. For that, a new annex was conceived at the back of the building, following the geometric alignment of the old building, but with contrasting architectonic language. In the upper floors of this new building, place where a reference center would be located, the translucent façade would be protected by metallic brise-soleil panels and perforated panels, forming a mosaic of irregular forms and textures. The project also includes the renovation of Concha Acustica amphitheatre, with the construction of a roofing structure and the preparation for the eventual installation of provisional seats in order to broaden the scope of uses of the equipment.

PROJECT DATA

Date: 2009
Location: Campo Grande – Salvador/Bahia
GPS Coordinates: 12°59’21.2″S 38°31’10.5″W (see on google)
Status: Not built
Site Area: 25.625,68 m²
Size: 4.0763,34 m²
Author: Adriano Mascarenhas
Contributors: André Biselli Sauaia, Diego Mauro Muniz Ribeiro, Saulo Coelho, Valentin Alban Piñeiro Neto, Fabio Steque, Jaci Silva, Juliana Lopes, e Yure Carvalho Oliveira
Acoustic Consultancy: Olavo Fonseca Filho
Images: Collection Sotero Arquitetura